További híreink

Így valósulnak meg az állami támogatással történő felújítások

Be szeretnénk mutatni, hogyha most kellene megvalósítani egy korábbi felújítást (ami már valós adatokkal rendelkezik), akkor az mit jelentene az Otthon Melege Program keretében történő megvalósításkor.

Tisztelt Tulajdonosok!

Be szeretnénk mutatni, hogyha most kellene megvalósítani egy korábbi felújítást (ami már valós adatokkal rendelkezik), akkor az mit jelentene az Otthon Melege Program keretében történő megvalósításkor.

A mintának vett társasház, két lépcsőháza panelépület, lapos tetős, földszinti közös helyiségekkel, garázsokkal.

A pályázat 2006-ban lett beadva, a megvalósítása 2007-es év végén történt

A pályázat tartalma: - homlokzatszigetelés, nyílászárók cseréje, első lakószint alatti födém szigetelése.

A tervezett megtakarítás: 280,- GJ/év (23%-os megtakarítás)
Megvalósult megtakarítás: (utolsó hat év alapján): 477 GJ/év (43%-os megtakarítás)

Az új kiírás szerinti állami támogatáshoz mintegy 365 GJ/éves megtakarítás lett volna szükséges, ezt a megtakarítás 112 GJ/évvel túllépte!

A költségadatok az alábbiak szerint alakulnának, ha most valósítanánk meg a pályázatot:

A jelenlegi pályázati rendszerben a társasház 20.925.413,- Ft-os állami támogatást igényelhetett volna. Tehát a felújításban még benne maradt közel 5.000.000,- forint állami támogatás, ami nem lett felhasználva.

Az új pályázati rendszerben megfordul a tervezési sorrend. Eddig tudtuk, hogy egy lakásra esően mekkora támogatásra számíthatunk. Jelenleg először el kell készíteni az épület energetikai tanúsítványát, kiszámolni, hogy mekkora megtakarításra van lehetőség, mekkora keretre lesz jogosult a társasház/lakásszövetkezet. Ellenőrizni kell, hogy az épület felújítás előtti fogyasztási adatai megalapozzák-e a számításokat, majd a költségvetés alapján ki kell számolni, hogy mekkora önrésszel számolhatnak a tulajdonosok (cél, hogy elérjük az 50%-t).

A számításoknál nagyon oda kell figyelni, arra, hogy két egyforma épület energiafogyasztása soha nem azonos, tehát nem lehet típus épületekre számolva pályázatot készíteni, minden egyes épületet egyénileg kell kiszámolni, ellenőrizni!

Budapest, 2015. január 20.

Kaplonyi György

MTOSzSz elnöke