További Kisokos bejegyzések

Számvizsgáló bizottság

A számvizsgáló bizottság működése
A számvizsgáló bizottság tagjait a közgyűlés, elnökét pedig a bizottság tagjai választják. A testület egyszerű szótöbbséggel hozza döntéseit.
A huszonöt lakásosnál nagyobb társasházakban kötelező számvizsgáló bizottságot választani a közösség gazdálkodásának ellenőrzésére. Azokban a társasházakban, ahol nem választanak számvizsgáló bizottságot, ott a szervezeti-működési szabályzatban határozzák meg a társasházi ellenőrzést, amelyet ilyenkor általában egy a közgyűlés által felhatalmazott tulajdonos lát el.
Az ellenőrzést ugyanakkor mindkét esetben végezhetik könyvvizsgáló cégek, vagy okleveles, nyilvántartásba vett könyvelők is. Az ötvenlakásosnál nagyobb, illetve az évi húszmillió forintnál nagyobb költségvetésből gazdálkodó társasházaknak pedig már kötelező is ilyen segítséget igénybe venniük.
A gazdasági ellenőrzés ugyanakkor nem kötelező, ha a közös képviselő OKJ-s társasházkezelői, ingatlankezelői, vagy könyvelői végzettséggel rendelkezik.
A számvizsgáló bizottság feladatai
A számvizsgáló bizottság bármikor ellenőrizheti a közös képviselő ügyintézését, havonta pedig a társasház pénzforgalmát is.
A testület véleményt fűzhet a közgyűlés elé terjesztett javaslatokhoz, különös tekintettel az éves beszámolóra és költségvetési tervre, továbbá a nagyobb értékű számlákra.
A számvizsgáló bizottság javaslatot tehet a közös képviselő díjazására, továbbá összehívhatja a közgyűlést, amennyiben a közös képviselő nem tesz eleget ezen kötelezettségének.
A gazdasági ellenőrzést segítő személyek tanácskozási joggal vehetnek részt a közgyűlés beszámolóról és költségvetési tervről szóló napirendjén. Véleményüket írásba is kötelesekadni.

Úgy véli hogy kihagytunk valamit vagy javításra szorul? Írjon nekünk címre!
Módosítva:2017. 11. 13. 15:12
Létrehozva: 2017. 11. 09. 16:27